~~Raudhatii Jannatii~~

By: alien allen aRleena

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  >  >>]    [Archive]
Thursday, 14-Aug-2008 17:21 Email | Share | | Bookmark
Cactus




yang nih memang aku suka .. aku bela sejak duduk rumah sewa dulu .. Wak Nizam la yang tukang belikan bila dia ke Cameron Highland ..
ini antara koleksi yang aku snap lepas dapat ...



semua aku dah transfer ke bekas lain .. aku konon2 nak buat taman cactus la .. siap tutup tanah dengan batu2 warna warni ..
tapi itu la . bila ada budak datang j .. dikutipnya batu2 tu satu2 .. diorg ingat mainan kot .. ?? nanti aku tepek sini ,, lupa la nak snap ..



tadi pun sempat juga la aku tukar pasu sejenis cactus yang hidupnya tinggi .. cactus jenis tu aku selamba badak minta dari Keda Ikeano .. nasib baik amoi tuh baik ambilkan 2 batang .. n dua2 hidup segar bugar ..


Thursday, 14-Aug-2008 17:06 Email | Share | | Bookmark
Roses

Yang minat sangat roses ni mak aku sebenarnya .. kalau ikut aku n hubby nak kan pokok bunga yang friendly .. tak mao yang ada duri2 bagai .. risau kot2 dibuat main dengan budak2 ..
masa bawa mak ke nurseri Abon tu .. dia nampak berkenan .. so aku pun ambil la 2 jenis terus .. RM5 .. merah n pink .. punya la dia happy ..



then lepas dia balik kampung .. aku ke nursery yg jauh sikit tuh pula (tak ingat la namanya) .. beli pula roses kuning n oren .. pokok yang ini RM8 se polibeg .. sedikit katek (sampai sekarang katek lg) .. tapi berbunga lebat .. puas hati ..


tiap kali kembang .. hubby akan petik bunga n bagi kat aku .. hmmmphh bestnye .. dulu2 masa bercinta tak ada la pula dia bagi2 bunga ..

Ahad lepas aku kerjakan pokok rose aku nih la yang sampai tangan aku bercalar2 bengkak2 .. aduih ... aku tengok kan main hebat pokok rose aku yang merah n pink .. dia pergi naik la tinggi .. so hubby aku tolong kerat2 .. aku tukang tanam ..

tadi baru dapat tips dari geng forum ... sebab aku tanam ikut keratan batang je .. lepas celup kat penggalak akar, terus ku cucuk kat tanah ...


Thursday, 14-Aug-2008 16:54 Email | Share | | Bookmark
Bonsai Bucida


Pokok renek ni ala2 bonsai .. tapi memang bonsai pun .. katek tak tinggi2 ..
yang kenalkan siapa lagi kalau tak si Khairil (banyak betul jasa dia kat taman kitorang ni) ..
tiba2 hubby balik kerja cerita nak bela bonsai .. aku bagi tau la kat dia yang bonsai ni mahal .. n perlu jagaan rapi .. kalau nak harap dia sorang memang mati la bonsai tu ..
seminggu sekali kena trim .. err aku tengok abang2 aku yang gila bonsai tuh buat macam tuh .. (kalau aku balik kampung nanti aku snap bonsai diorang)

so one fine day, hubby ajak jalan ke nursery jauh sikit dari rumah .. nampak la deretan bonsai yang buat dia terberkenan .. memang tak payah trim n bentuk dahan .. lawa2 .. so cekup la 1 ..

hasil bila penyakit M datang ...


Thursday, 14-Aug-2008 16:16 Email | Share | | Bookmark
Ros Jepun

 
 
 
View all 6 photos...
ehem .. koleksi Ros Jepun ku ini adalah hasil sumbangan Khairil & Kak Ton .. pokok nih alahai .. main patah2 kan je .. cucuk kat tanah .. hidup .. kalau pandai jaga memang lawa .. merimbun j .. berwarna warni .. sampai 1 tahap tu aku semai dan bagi kat PM n Wanie .. untuk si Liyut j tak sempat sebab penyakit M aku sampai dulu ..

cuci mata dulu la yer ..


Thursday, 14-Aug-2008 14:57 Email | Share | | Bookmark
Koleksi Lili White Stripes Pink


Aku memang suka lili .. tak tau la kenapa .. so aku decide nak punyai taman lili la konon2nya .. so aku minta masukkan pelbagai warna lili dalam quotation ..


hmmmphhh .. tapi yang aku dapat lili white stripes pink .. lepas tu mak aku pula ada bawakan lili biru (katanya la biru .. sampai sekarang tak berbunga pun???) ... so tak dapat kepastian lagi .. Bro Hatta ada bagitahu yang lili biru memang susah dapat .. aku pun start confuse .. nak cakap mak aku buta warna .. tak juga .. tapi yer la mata orang tua kan .. mungkin rabun kot ..

tak pe .. apa2 hal aku tunggu juga 'lili biruku berbunga' .. so Ahad lepas aku pun buat projek kemaskini pokok lili ku yang berbawang2 .. Alhamdulillah suburnya .. seingat aku dulu kontraktor beli 20 polibeg lili yang ikut quotation RM6 .. hmmmphhh bayar jer la .. aku kan tak tahu apa2 masa tu ..

20 poli beg dapat 20 bawang ... bila aku cungkil2 Ahad lepas .. terkejut aku .. dekat 100 bawang .. aku fenin sekejap .. nak tanam kat mana .. nak tanam kat luar rumah tak boleh sebab sekarang nih memang musim panas gila kat Manjung .. so aku decide .. ambil satu tapak kosong (asalnya pokok bunga wangi yang aku dah pindahkan keluar) .. campak jer la kat situ ..

aku nak tunggu dalam 2 bulan .. insyaAllah naik la semua .. then boleh aku buat lelongan .. amal jariah kat forum .. aku tahu ramai yang menanti .. sabar nooo .. sebab banyak2 100 bawang tuh .. rasanya 20 biji jer yang besar .. yang lain kecik ibu jari nih jer ..

terima kasih la pd geng yang banyak membantu ..


[<<  <  1  [2]  3  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net